Sterrenkok Peter Goossens stopt met zijn topvoorstellingen bij Hof van Cleve
Floris Van Der Veken wordt nieuwe topchef bij Hof van Cleve
Na 37 jaar trekken Peter Goossens en zijn echtgenote en gastvrouw Lieve Fermans de deur van hun geliefde restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem dicht. De 59-jarige sterrenchef geeft de sterrenzaak over aan zijn rechterhand Floris Van Der Veken (34). Gedurende 19 jaar had Hof van Cleve drie Michelinsterren en gedurende 20 jaar een 19,5 op 20 in Gault&Millau.
Sterrenkok Peter Goossens heeft sinds 15 juli de leiding van het nieuwe restaurant La Rigue van La Réserve in Knokke. Souschef Floris Van Der Veken wordt het nieuwe gezicht van Hof van Cleve. Lifestyle Vlaanderen interviewde de gedreven topchef en schotelde hem zeven vragen voor.
Weggaan is toch een heel speciaal gevoel. Bent u ergens onzeker of ongerust over deze overdracht?
“Nee helemaal niet. Het is de gang van het leven. Ik heb zelfs een zeer positief gevoel over de overdracht. Floris kent het huis, kent onze smaken. Hij is een nuchter iemand en zal ongetwijfeld zijn eigen stempel drukken. Hij is een harde werker net als ik en werkt al tien jaar hier. Nee zorgen maken doe ik me niet.”
Waarom geeft u deze sterrenzaak over?
“Zoals met alles is er een vervaldatum. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn zestigste iets nieuws wilde. Nu met La Rigue in Knokke is er iets nieuws. En samen met echtgenote Lieve gaan we genieten. Mijn agenda zal er wel iets anders uitzien, maar mijn werk blijft mijn passie.”
Welke raad geef u uw opvolger Floris Van Der Veken?
“Je moet goed zijn voor je mensen, voor je team. Daarnaast is de service cruciaal. Je gasten staan centraal. Er zijn twee services per dag, om twaalf en om zeven uur. En dat een heel jaar door. Het is altijd een topvoorstelling geven. Je krijgt één kans, er is geen herkansing. Daarbij eten is ook een beleving. Is een namiddag weg zijn, of een avondje uit. Gaan eten bij Hof van Cleve is net zoals een avondje opera of theater.”
Floris Van Der Veken gaat wellicht een andere soort gastheer zijn?
“Hij kan met druk om, is ook pragmatisch. Natuurlijk is er stress. Hij is ook jong maar dat was ik ook. . Je kan deze tijden niet vergelijken met vroeger. Toen ik begon was er enkel een telefoon aan de inkom, dan kwam de fax (lacht). Nu is er het online-verhaal. Dat schept ook kansen. Elke tijd heeft zijn charme. Je kan nu wel zelf voor je communicatie zorgen. Vroeger moest je bijvoorbeeld wachten op een journalist die kwam om bekendheid te krijgen. Nu kan je zelf voor exposure zorgen.“
Waarom is Hof van Cleve een succesverhaal?
“In de beginjaren was ik in Parijs aan de slag maar de grootstad is niets voor mij. Altijd file, drukte. In 1986 begin ik hier in Kruishoutem. Hof van Cleve ligt trouwens net tussen Parijs en Amsterdam. We zitten hier in een idyllisch kader in de Vlaamse Ardennen, op nauwelijks een kilometer van de autosnelweg. De ligging is een pluspunt. Ander succesrecept? Hard werken en je werk met passie doen. Als ik een papiertje zie liggen op de parking raap ik het op. Dat zit in mij, perfectionist zijn. Altijd tot het uiterste willen gaan voor je gasten.”
Is het publiek veranderd in Hof van Cleve?
“In de beginperiode kwam er eerder een select publiek. Dat is veranderd. Nu gaat iedereen, ook de jongeren graag goed eten. Daarbij, Vlamingen zijn Bourgondiërs. We eten graag en goed. Dat zit in onze genen. We hebben topbistro’s, goede brasseries en onze restaurants zijn uitstekend. Vlaanderen is op culinair gebied wereldtop.”
Wat zijn jouw professionele verwachtingen voor 2024? Je bent nu sinds juli actief bij La Rigue in Hotel La Reserve. Heeft dit je zuurstof gegeven?
“Wat in Knokke wordt neergezet is ongezien. Zodra je hier in de grote centrale hall binnenkomt vergeet je alles. Je waant je in Milaan, Londen of New York.. Bart Versluys en Marc Coucke zorgden voor een ongeziene luxueuze make-over van La Réserve in Knokke. Architect Glenn Sestig heeft er iets uniek van gemaakt. Alles is naadloos op elkaar afgestemd, de bar, de lobby, de wijnkelder, de kamers tot de toiletten en ons restaurant. Alles is wondermooi. Met La Rigue brengen we daarbij de klassiekers op een superlekkere manier. En er zijn 100 kamers. Van ontbijt tot diners, de twee restaurants. Er is zoveel te doen hier. De gasten elke dag culinair verwennen is een dankbare en mooie uitdaging.”
Philip De Hollogne
Op de foto: Peter Goossens, Lieve Fermans en Floris Van Der Veken
📸 Bron: Heikki Verdurme, Hof van Cleve
📸 Bron: Jean-Pierre Gabriel