Peter Goossens: chef-kok met een passie

Een gesprek met een van de beste chefs ter wereld

Peter Goossens baat al sinds 1992 Hof van Cleve in Kruisem uit. In 2005 kreeg Hof van Cleve drie Michelinsterren waarmee de Oost-Vlaamse chef-kok de jongste Belgische sterrenchef werd.
Drie Michelin-sterren al 18 jaar, Beste restaurant in België, 36e plaats in 2021 van The World’s 50 Best Restaurants.. Hoe belangrijk is dit allemaal voor u?
“Dat is voor mij belangrijk, een, erkenning. We hebben al 18 jaar drie Michelin-sterren. Sinds 2004 hebben we een quotering van 19,5 in Gault Millau. Dat zijn dus referenties. Dat betekent wel dus alle dagen op topniveau presteren. Voor de klant die komt tafelen, is dit een signaal, een ‘zekerheid’. En onze klant staat centraal. Als ze binnenkomen, moet het een feest zijn! Daar draait alles om. Het eten moet lekker zijn, er moet beleving en ambiance zijn. Dat hangt allemaal samen. Ons doel is dat de mensen met een brede smile naar buiten gaan.”

• Wat zijn de plannen voor de toekomst van Hof van Cleve?

“Zo verder doen. Onze klanten blijven soigneren, creatief zijn, lekker koken.. Dat zijn de plannen voor het Hof van Cleve. Met andere woorden iedere dag voor het ultieme gaan.”

• Wat is uw lievelingseten?

“Dat hangt af van het seizoen. In de winter eet ik graag fazant met witloof, in de lente en de zomer vind ik asperges erg lekker. Voor het overige eet ik graag zoals iedereen wel een goeie steak met friet en bearnaisesaus, of een goede stoverij. Een vol-au-vent en een gebakken kippetje zijn ook delicatessen. Al die gerechten vind ik fenomenaal, als ze goed gemaakt zijn.”

• Wat zijn de trends op het gebied van eten?

“Groenten zijn in opmars. Voor ons niks nieuws. Bij het Hof van Cleve serveerden we al veel groenten in het verleden. Dit doen we in combinatie met vis of vlees. Mensen willen verder veel smaak op hun bord. Samengevat: puur, zuiver en lekker. Dat zijn de trends.”

• Waarom zijn de Vlamingen zo sterk in de horeca?

“Waarom? Omdat wij Vlamingen een volk zijn dat graag lekker eet en drinkt. Wij genieten echt van op restaurant gaan. In geen enkele andere regio in Europa zijn er zoveel sterrenzaken op zo een klein gebied als in Vlaanderen.”

• Heeft u nog veel tijd voor andere zaken buiten Hof van Cleve?

“Neen, echt niet. Hof van Cleve neemt veel tijd in beslag. We zijn nu nog een project gestart in Knokke met Marc Coucke en Bart Versluys. We gaan hotel La Réserve nieuw leven inblazen met een unieke keuken. Dat wordt een ander soort restaurant dan Hof van Cleve. Maar deze boeiende uitdaging komt er dus bij. Je ziet, mijn tijd is vaak op, maar ik geniet van wat ik doe. Het leven is mooi. Laten we ervan proeven! (lacht). ”